- Navigati e-Factura – Actiuni – Mesaje e-Factura – Facturi primite – Actiuni – Citeste mesaje.
- La apelarea acestei actiuni, se vor citi mesajele disponibile in portalul e-Factura – sectiunea Raspunsuri e-Factura, din perioada selectata.
Acestea vor fi salvate automat in baza de date RVX si vor putea fi vizualizate ulterior din meniul e-Factura – Actiuni – Mesaje e-Factura – facturi primite. - Citirea mesajelor se face acum paginat indiferent de numarul de mesaje de pe fiecare pagina.
Va recomandam recitirea mesajelor de la 01.01.2024, daca exista pagini necitite.
Implicit RVX propune citirea mesajelor din ultimele 3 zile. - Lista afiseaza mesajele tip FACTURA PRIMITA. In coloana id_descarcare puteti vedea ZIP-ul atasat, iar pe coloana InvoiceId apare Id-ul facturii de cumparare si PDF-ul in format ANAF daca ati apelat functia Genereaza factura.
Generare factura cumparare si download PDF ANAF
Metoda 1) Deschide un mesaj – apasati Genereaza factura va genera factura de cumparare.
Dupa generare, in lista de mesaje vedeti Id factura generata si fisierul ANAF in format PDF.
Metoda 2) Actiuni – Import facturi cumparare – genereaza facturi de cumparare pentru toate mesajele fara InvoiceId din perioada selectata.
Metoda 3) Actiuni – Import factura XML – genereaza PDF sau factura de cumparare pentru un XML deja generat. Puteti incerca functia chiar pentru XML-urile voastre.
Functia de import factura de cumparare:
- adauga furnizorul cu toate datele specificate in XML in cazul in care codul fiscal nu exista;
- numarul facturii importate este TEMP-NR, unde NR este numarul furnizorului;
- importa data, scadenta, codurile si procentele de TVA specificat de furnizor;
- calculeaza valorile si TVA-ul conform XML;
- importa atat factura cat si credit note (storno);
- seteaza tip document FCTAXI / AIC daca e cazul;
- codurile de articole importate sunt cautate in RVX functie de cod intern, cod alternativ, cod de bare daca sunt specificate corect in liniile din e-Factura furnizorului.
Daca nu e gasit codul, articol introdus in linii este TEMP.
IMPORTANT!
Anterior importului facturii de cumparare, este necesara definirea articolului nestocabil TEMP, in Articole – Lista articole.
Nota: Aveti raspunderea sa verificati preturile si valorile importate, sa stergeti TEMP – din numar, apoi sa sigilati facturile de cumparare!
Conditii de setare automata a codurilor
Setarea automata a codurilor de articole in continutul facturilor de cumparare importate din SPV se efectueaza in urmatoarele cazuri:
- Cod alternativ, setat in Lista articole – Articol, este identic cu codul articolului trimis de furnizor.
- Furnizorul trimite codul de articol utilizat de cumparator, setat in Articol – camp Cod, in campul BuyersItemIdentification, din XML e-Factura.
- Furnizorul trimite codul de bare al produsului (setat in Articol – camp Cod bare), in campul StandardItemIdentification, din XML e-Factura.
- Au fost configurate regulile de setare a codurilor in Articole – Coduri furnizori.
- Din meniul Cumparari – Facturi cumparare, deschideti factura de la furnizor si apelati butonul Actiuni – Schimba cod articol din linie document.
Procedura de schimbare cod articol se va apela pentru fiecare linie a facturii de cumparare. - Din meniul Cumparari – Facturi cumparare, deschideti factura de la furnizor si apelati butonul Export din continutul acesteia. Editati fisierul descarcat inserand codurile de articole dorite in coloana ItemCode, iar coloana ItemId va fi stearsa. Salvati fisierul actualizat.
Fisierul excel va fi importa prin apelarea butonului Import din continut factura.
Setare coduri in functie de descriere articole furnizor
IMPORTANT ! Anterior setarii codurilor, este necesara bifarea optiunii Importa_articole_din_Coduri_furnizor.
Navigati ANAF – e-Factura – Actiuni – Configurare e-Factura.
Regulile de setare a codului de articol in functie de descrierea articolului din fisierul XML primit de la furnizor pot fi definite in Articole – Coduri furnizori.
Navigati Articole – Catalog – Coduri furnizori pentru configurare reguli inlocuire automata articol TEMP in continut facturi cumparare, unde:
X = codul de articol existent in baza de date
Y= codul furnizorului
1. Cod articol si cod furnizor specificat
Daca codul articolului este X si codul furnizorului este Y, atunci la importul facturii, codul articolului X va inlocui codul furnizorului Y si va fi afisat in locul acestuia.
Pentru identificarea codului de furnizor navigati in meniul Vanzari – ANAF – e-Factura-primite – Actiuni – Import factura XML – Incarcati fisierul – Buton Download PDF.
In documentul PDF descarcat regasiti sectiunea Identificator vanzator articol pentru linia x, acestea sunt codurile de furnizor ale articolelor ce pot fi utilizate pentru asocierea cu un cod de articol dorit.
2. Cod articol specificat fara conditie de furnizor
Daca codul articolului este X si nu exista un cod furnizor specificat, iar campurile Content1, Content2, Content3 nu impun alte conditii, se va afisa codul X la toate articolele corespunzatoare din factura.
3. Cod articol fara cod furnizor, dar cu conditii in campurile Content1, Content2, Content3
Daca codul articolului este X, codul furnizorului nu este specificat, dar campurile Content contin un text specific ce se regaseste in denumirea articolelor din factura furnizorului, codul afisat va fi X.